Så behandlar du dina knäsmärtor

Smärtor i knäna är någonting som drabbar många. Som tur är går knäsmärtor att behandla och mildra genom att du äter bättre och tränar en liten stund varje dag. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga för att mildra smärtan i dina knän.

Om du fått problem med dina knän är du inte ensam. Smärta i knälederna är något som väldigt många drabbas av med stigande ålder. Som tur är finns det mycket du själv kan göra för att lindra dina problem. Ett bra ortopediska knäskydd i kombination med förändrat kost och mild träning kan göra enorm skillnad.

Artros är en av de vanligaste orsakerna till knäsmärta

Artros är en ledsjukdom som drabbar många. Det vanligaste är att du känner av symptomen efter 40 års-åldern, men det är en sjukdom som många känner av tidigare än så. Artros beror vanligtvis på att du levt med många olika riskfaktorer under lång tid. Det finns såklart ingenting som är positivt av att drabbas av knäsmärtor, men enligt 1177 går det ofta att själv framgångsrikt förbättra sin situation genom att genomföra en mängd mindre livsstilsförändringar.

Ät antiinflammatorisk kost

Att förändra dina matvanor är en bra början när det gäller att lindra smärtan i dina knän. I det avseendet är antiinflammatorisk kost det bästa alternativet. Till antiinflammatorisk kost räknas till exempel frukt, ostar med låga fetthalter, olivolja, grönsaker och baljväxter. Mat som du relativt lättvindigt kan börja fasa in i den kosthållning du redan har.

Gör enkla träningsövningar hemma

Förutom att lägga om kosten är det bra att lägga upp ett träningsprogram för att stärka lederna. Elin Härkönen som är personlig tränare tipsar i Expressen om olika övningar som är bra för att stärka knäna.

• Knäböj utan vikt samt med gummiband
• Höftlyft där du ligger på ryggen och lyfter höften upp och sedan ner
• Utfallssteg

Hur hårt behöver du träna? Inte hårt alls. Faktum är att några minuter om dagen räcker för att du ska minska dina smärtor ordentligt. En viktig detalj är dock att du kommer ihåg att ha tålamod. Du kan uppleva förbättringar direkt, men i de flesta fall tar det ett litet tag.