Må bättre med extra D-vitamin

Det viktiga D-vitaminet kommer från solens strålar och från kosten. Under det mörka vinterhalvåret är det många svenskar som lider av D-vitaminbrist. Med extra tillskott kan du säkerställa att du har rätt nivåer av D-vitamin vilket i sin tur kommer att ge positiva hälsoeffekter.

D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor vilket i sin tur bidrar till friskare tänder och skelett. Det är även viktigt för energinivåerna och det allmänna måendet. Brist på D-vitamin kan leda till en rad olika hälsoproblem. Med vitamin d tabletter och andra kosttillskott kan du enkelt se till att du får i dig tillräckligt D-vitamin såväl som andra nödvändiga vitaminer och mineraler.

Stärk skelettet och tänderna

Enligt Livsmedelsverket är D-vitamin ett av de vitamin som vi riskerar att få för lite av. D-vitaminet behövs av fler anledningar, bland annat för att stärka skelettet och tänderna. Med D-vitamin kan kroppen lättare tillgodogöra sig kalcium och fosfor som behövs för skelettet och tänderna. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, även kallat ”engelska sjukan”, som ger mjukt och missformat skelett hos barn. Hos vuxna kan brist leda till osteomalaci som innebär benuppmjukning.

Lindra nedstämdhet

Känner du dig deppigare på vintern? Det mörka vinterhalvåret kan ha negativ effekt på vår sinnesstämning. Många känner sig nedstämda på vintern när det är mörkt ute. Solljus stimulerar kroppens produktion av hormonet serotonin som gör oss pigga och glada. Brist på solljus kan ge motsatt effekt, nämligen nedstämdhet. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin under vintern. D-vitamin får vi på två sätt, via maten och från solen. Solens strålar gör att huden kan bilda D-vitamin och det är därför D-vitaminbrist är vanligt i länder som Sverige som har långa, mörka vintrar. Det går bra att ta extra kosttillskott under hela året, men det är framför allt viktigt september-april. För ökat välmående är det bäst att se över vitaminintaget och säkerställa att du får i dig tillräckligt av alla nödvändiga mineraler och vitaminer. Vilka vitaminer som just du behöver beror på din livsstil och din kost. Veganer måste exempelvis vara uppmärksamma på intaget av vitamin B12 eftersom de har ökad risk för B12-brist.