Vikten av en god nattsömn

Visste du att sömnen är viktig för en god hjärnhälsa? Sömnproblem är inte ovanligt och så många som var tredje person råkar ut för det ibland. Men så många som ungefär var tionde upplever att besvären med att få en god natts sömn är ihållande.

Om din nattsömn blir störd under en längre tid kan risken öka för sjukdomar, samtidigt som både immunförsvar och minne försämras. Det finns dock mycket du kan göra själv för att få en lugn och behaglig nattsömn. Att ta en kvällspromenad kan vara bra, men det krävs rutiner för att komma tillrätta med en dålig sömn. Och en god sömn behövs för en god hälsa.

Rutiner

Det är viktigt med rutiner när det kommer till sömnhälsa. Om du har svårt att somna och är trött på morgonen gäller det att inte snooza, utan stiga upp samma klockslag varje morgon. Det finns många bra väckarklockor online hos Båge & Söner om du skulle sakna en. Du behöver också en bestämd tid för när du lägger dig på kvällen. Med fasta klockslag kommer du in en rutin som din kropp snart kommer att anpassa sig efter.

Knep att ta till

Förutom fasta tider för sänggående och uppstigning, finns en del annat att tänka på som kan hjälpa dig till för en god natts sömn:

  • Håll svalt i sovrummet.
  • Se till att det är mörkt. Ljus kan lura kroppen att tro att det är dag.
  • Undvik sena middagar.
  • Drick inte för mycket vätska innan sänggåendet för att slippa gå på toaletten på natten.
  • Ha inte störande objekt som surfplatta, tv eller dylikt där du ska sova. Sovrummet ska vara en lugn plats.
  • Undvik alkohol, kaffe och te före sänggåendet.

Varför är sömnen så viktig?

Tired,Young,Woman,Sleeps,Well,In,Soft,Bed,With,WhiteNär du sover stärks ditt minne. Du bearbetar upplevelser och din hjärna får vila. Hjärnan passar också på att rensa bort ämnen som kan vara skadliga. Om det är något du går och funderar över hjälper din hjärna till att hitta lösningar på ditt problem medan du sover. Hjärnan genomgår också en slags utrensningsprocess när du sover, där den filtrerar bort dagens ”skräp”. Om du inte sover, eller sover dåligt, blir tvättprocessen sämre och kan faktiskt skada din hjärna på sikt.