Ät rätt och må bra

Vad du äter har direkt påverkan på ditt välmående. Om du äter bra så kommer du att må bra. Att äta hälsosamt är dock lättare sagt än gjort. Kosttillskott i kombination med en varierad och antiinflammatorisk kost förbättrar chanserna att du får i dig alla näringsämnen som din kropp behöver för att må bra.

Dra ner på skräpmat, glass och godis och ät istället frukt och grönt. Du kan säkert skilja på vad som är nyttigt och onyttig mat, men ändå är det svårt att veta exakt vad kroppen behöver för att må bra. Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med med mycket frukt, grönt, fullkorn, fisk och skaldjur. Trots en varierad kost kan det ändå vara så att du har brist på ett eller flera näringsämnen. Som tur är finns det kosttillskott som hjälper dig att upprätta en hälsosam livsstil.

Komplettera kosten med kosttillskott

Brist på ett eller flera näringsämnen kan ge en mängd olika symtom. Trötthet, utmattning, muskelvärk och ömma leder är bara några av många symtom som kan uppstå vid brist på vissa vitaminer eller mineraler. Behovet av kompletterande kosttillskott finns i alla åldrar och tillstånd, exempelvis om du är gravid, vegan eller idrottar mycket. Med stigande ålder ökar också behovet för kosttillskott eftersom kroppen kan ha svårt att ta upp näringsämnena naturligt från maten. På vitaepro.com hittar du många olika kosttillskott. VitaePro innehåller bland annat växtextraktet Boswellia serrata som är en antioxidant som motverkar ömma och stela leder. VitaePro är Sveriges mest sålda kosttillskott och hjälper årligen tusentals människor att upprätthålla en aktiv och hälsosam livsstil. Musklerna och lederna behöver näring för att kunna upprätthålla sin normala funktion. Med smidiga och smärtfria leder är det enklare att motionera varje dag vilket i sin tur är grundläggande för en hälsosam livsstil.

Ät varierat och näringsrikt

Genom att äta en antiinflammatorisk kost kan du öka ditt välmående. En antiinflammatorisk kost utgörs av mat som har dämpande effekt på inflammationer i kroppen, exempelvis:

• Bär
• Gröna grönsaker
• Vissa frukter
• Feta fiskar
• Mörk choklad
• Olivolja
• Nötter

Genom att äta en antiinflammatorisk kost kan du undvika kronisk inflammation som är en långvarig och farlig inflammation i kroppen. Kronisk inflammation kan orsakas av ohälsosam kost, övervikt, rökning och stress.

Medelhavsdieten är ett bra exempel på en kost som anses vara antiinflammatorisk. Ovanstående mat innehåller många vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra. Det är viktigt att äta varierat med bra näringskällor så att du tillgodoser hela kroppens behov av näringsämnen.

Undvik tomma kalorier

En bra kosthållning handlar inte bara om vad du äter utan även vad du väljer att inte äta. Undvik gärna mat som kan stimulera eller orsaka inflammationer i kroppen. Det gäller framför allt matvaror som har tomma kalorier, exempelvis:

• Godis
• Glass och bakverk
• Läsk
• Snabbmat
Även matprodukter som rött kött, vissa mejeriprodukter och produkter med gluten kan stimulera inflammationen. Om du är överviktig är det extra viktigt att undvika för mycket kolhydrater och istället äta mer antiinflammatorisk kost med mycket frukt, grönt och fisk.

Motionera regelbundet

En bra kosthållning tillsammans med daglig motion är viktigt för att du ska må bra. Det räcker med 30 minuter per dag för att du ska uppleva de positiva hälsoeffekterna!