Så kan du få en bättre nattsömn

Många människor sover dåligt och sömnen är otroligt viktig för hälsan. Om du har problem med sömnen har du allt att vinna på att försöka göra förändringar som kan hjälpa till att förbättra din sömn. Att äta bra mat och inreda sovrummet på ett harmoniskt sätt är några saker du kan göra.

Det är inte ovanligt att tampas med sömnproblem, nästan var tredje svensk gör det. Det finns olika faktorer som påverkar din sömn och dina möjligheter att somna på kvällen. Att göra små justeringar i inredningen kan göra att ditt sovrum blir harmoniskt och får dig att sova bättre. Att tänka på vilka textilier du använder kan bidra till en bättre sömn. Ett tips är att välja påslakan som du tycker är härliga och som gör att du längtar att få krypa ner i sängen. Satin och linne är två material som är sköna att ha på lakanen i sängen. Det kan vara en god idé att mixa material och texturer på textilierna i sovrummet för att skapa en bra balans. Försök att skapa en mjuk atmosfär med mjuka mattor, kuddar, härliga filtar och en sammetspuff eller liknande. Välj gärna neutrala färger i sovrummet som dämpar och ger en rogivande känsla. Att rensa i sovrummet är också en bra idé, försök att hålla det välstädat och ut med allt som inte hör hemma i rummet.

People,,Bedtime,And,Rest,Concept,-,Indian,Man,Sleeping,InKnep för att öka chanserna till god sömn:

  • Inred med härliga textilier och neutrala färger.
  • Håll nere temperaturen
  • Ät bra mat som nötter, frön, bra proteiner och kolhydrater.
  • Drick en varm dryck innan du går i säng.

Maten spelar roll för sömnen

Att tänka på vad du stoppar i dig är bra att göra om du vill förbättra din sömn. Mat som är rik på proteiner är bra. Kalkon, kyckling, mjölk och ägg är livsmedel som kan hjälpa dig att sova bättre. I dessa livsmedel finns bland annat aminosyran tryptofan som hjälper din kropp att tillverka hormonet serotonin och melatonin. Dessa hormoner påverkar din sömn. Bra kolhydrater hjälper kroppen att omvandla tryptofan till serotonin och melatonin. Att äta frön och nötter är också bra för de innehåller dels tryptofan men även magnesium som sägs ha en lugnande effekt på människor.